Hank Sneeuw

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie
Spring naar navigatie Spring naar zoeken

Clarence Eugene "Hank" Snow (geboren op 9 mei 1914 in Brooklyn bij Liverpool , Nova Scotia , † 20 december 1999 in Madison, Tennessee ) was een Canadese countryzanger . Zijn carrière begon in het midden van de jaren dertig en duurde bijna vijf decennia. De "Singing Ranger" had zijn grootste successen in de jaren vijftig; zijn bekendste hits waren I'm Movin 'On and I've Been Everywhere .

Leven

begin

Hank Snow groeide op in de provincie Nova Scotia in het uiterste oosten van Canada. Zijn jeugd was alleen de eerste acht jaar gelukkig, daarna scheidden zijn ouders. Nadat zijn moeder hertrouwde, begon een periode van lijden gekenmerkt door zijn gewelddadige stiefvader. Op twaalfjarige leeftijd verliet Hank zijn huis en huurde hij zichzelf in als scheepsjongen op een vrachtschip. Vier jaar later keerde hij de zeevaart de rug toe en nam een ​​aantal klusjes aan land aan. Hij hoorde voor het eerst platen van Jimmie Rodgers rond 1929 en raakte erdoor gefascineerd. Hij kocht een goedkope postordergitaar en begon de liedjes van zijn nieuwe idool te spelen.

In 1933 verhuisde hij naar de provinciehoofdstad Halifax . Het was de tijd van de Grote Depressie en overleven als ongeschoolde arbeider was moeilijk. Snow greep elke gelegenheid aan om onbetaalde muziekuitvoeringen te maken. Uiteindelijk slaagde hij erin een plaats te vinden op een lokaal radiostation als "Hank, The Yodelling Ranger". Toch was zijn financiële situatie hopeloos en leefde hij een tijdlang op publieke steun. In 1936 trouwde hij met Minnie Blanch Aalders. In hetzelfde jaar solliciteerde hij bij RCA-Victor voor een platencontract. De eerste opnamesessie vond plaats op 29 oktober in Montreal .

Zijn eerste single, met de zelf gecomponeerde nummers Prisoned Cowboy / Lonesome Blue Yodel , was nog geen succes. In de volgende opnamesessie eind 1937 werden meer nummers geproduceerd voor de Canadese markt. Zijn populariteit steeg gestaag, de intervallen tussen zijn publicaties werden korter. Hij kreeg zijn eigen radioshow op een nationale omroep in Montreal en later in New Brunswick . Het bleek moeilijk om voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. Een eerste poging in Hollywood mislukte in 1947. Pas twee jaar later verscheen de eerste plaat van Hank Snow in de Verenigde Staten. In de tussentijd had hij zijn door Jimmie Rodgers geïnspireerde Blue Yodeling laten vallen en trad hij op als een "Singing Ranger".

Carrière

Aan het einde van de jaren veertig maakte Ernest Tubb kennis met de jonge Canadees en maakte het hem mogelijk om in de Grand Ole Opry te verschijnen. Hij kon het publiek aanvankelijk echter niet overtuigen. Pas toen hij eind 1949 met Marriage Vow in de landelijke top 10 werd geplaatst, werd de betovering verbroken. De definitieve doorbraak kwam even later met het zelfgeschreven nummer I'm Movin 'On , dat bijna een half jaar aan de top van de country charts bleef staan. De nummer 1-hits The Golden Rocket en The Rhumba Boogie volgden in 1951. Een deel van het succes was te danken aan zijn begeleidingsband, de Rainbow Ranch Boys, die tot eind 1956 voor hem werkte en aanzienlijk bijdroeg aan een onmiskenbaar geluid.

Het succes van Hank Snow duurde tot het midden van de jaren vijftig. De grootste hit van deze tijd was I Don't Hurt Anymore in 1954. Voor een korte tijd werd hij een sponsor van een jonge zanger genaamd Elvis Presley . In die jaren, met het overweldigende succes van rock 'n' roll , belandde countrymuziek in een van de diepste crises in haar geschiedenis. Als reactie hierop werd de Nashville Sound ontwikkeld, waarmee het commerciële voortbestaan ​​kon worden verzekerd door popmuziek te benaderen. Snow had problemen om zich aan te passen aan de veranderde situatie. Zijn halfslachtige rockabilly- opnames klonken niet overtuigend, en hij kon ook maar niet wennen aan het Nashville-geluid. Het was onvermijdelijk dat zijn verkoopcijfers daalden, hoewel hij nog steeds in de hitlijsten was vertegenwoordigd. In 1962 behaalde hij nog een nummer 1-hit met I've Been Everywhere , gevolgd door de single Down a Dead End Street , die op de tweede plaats eindigde. Het waren vooral zijn optredens in de Grand Ole Opry die hem in de publieke belangstelling hielden.

Enigszins verrassend scoorde hij na 38 jaar in de muziekbusiness in 1974 nog een nummer 1-hit met Hello Love . Het was zijn laatste grote single succes. Daarna concentreerde hij zich op de productie van langspeelplaten en op optredens in de Grand Ole Opry. In 1978 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en een jaar later in zowel de Country Music Hall of Fame als de Canadian Music Hall of Fame . [1] In de Duitstalige landen werd het eind jaren 70 onverwacht populair, na de Hamburgse countryband Truck Stop met het nummer I would like to hear Dave Dudley (... Hank Snow en Charley Pride ...) een had een grote hit.

In 1981 ontsloeg RCA hem na 45 jaar tegen zijn wil van het platencontract. Naast zijn optredens in de Grand Ole Opry, was hij toegewijd aan sociale kwesties. Terugdenkend aan de bittere ervaringen uit zijn jeugd richtte hij een organisatie op tegen kindermishandeling. In 1974 schreef hij zijn autobiografie, The Hank Snow Story . In 1985 bracht hij het duet LP Brand on My Heart uit met Willie Nelson met nieuwe opnames van enkele van zijn grootste hits. Hank Snow stierf in Tennessee op 20 december 1999 op 85-jarige leeftijd.

discografie

Albums

  • 1955 - Blijf gewoon bewegen
  • 1955 - Old Doc Brown en andere verhalen
  • 1957 - Country & Western Jamboree
  • 1957 - Hank Snow's countrygitaar
  • 1958 - Hank Snow zingt heilige liederen
  • 1958 - Toen de tragedie toesloeg
  • 1959 - Hank Snow zingt de liedjes van Jimmie Rodgers
  • 1961 - Hank Snow's souvenirs
  • 1962 - Weer samen
  • 1963 - Ik ben overal geweest
  • 1964 - Meer Hank Snow-souvenirs
  • 1964 - Songs of Tragedy
  • 1964 - Herinneringen
  • 1965 - Gloryland March
  • 1965 - Heartbreak Trail-Een eerbetoon aan de zonen van de pioniers
  • 1966 - De gitaarstijlen van Hank Snow
  • 1966 - Gospel Train-Hank Snow
  • 1967 - Sneeuw in Hawaï
  • 1967 - Kerstmis met Hank Snow
  • 1967 - Spaanse vuurbal en andere geweldige Hank-sneeuwstijlen
  • 1968 - Verhalen van de Yukon
  • 1969 - Sneeuw in alle seizoenen
  • 1969 - Hits bedekt met sneeuw
  • 1970 - CB Atkins & CE Snow op speciaal verzoek
  • 1970 - Hank Snow zingt (ter nagedachtenis aan Jimmie Rodgers)
  • 1970 - Geneesmiddel voor de Blues
  • 1971 - Sporen en treinen
  • 1971 - Prijswinnaars
  • 1973 - Hank Snow zingt
  • 1974 - Hallo liefde
  • 1976 - Hank Snow zingt Grand Ole Opry-favorieten
  • 1976 - Live vanuit Evangel Temple
  • 1977 - Nog steeds in beweging
  • 1979 - Mysterieuze dame
  • 1979 - Liefdevol de jouwe
  • 1979 - Instrumentaal van jou
  • 1981 - Win wat, verlies wat, eenzaam

Singles (selectie)

  • 1949 - Huwelijksgelofte
  • 1950 - Gouden Raket
  • 1950 - Ik ga verder
  • 1951 - De Rhumba Boogie
  • 1951 - Ongewenst teken op je hart
  • 1951 - Muziek Makin 'Mama uit Memphis
  • 1952 - De goudkoorts is voorbij
  • 1952 - Ik ging naar je bruiloft
  • 1953 - Huwelijksreis op een raketschip
  • 1953 - Spaanse vuurbal
  • 1953 - Voor nu en altijd
  • 1954 - Ik doe geen pijn meer
  • 1954 - Laat me gaan, geliefde
  • 1955 - Zilveren bel
  • 1956 - Deze handen
  • 1956 - Gestolen momenten
  • 1958 - Fluisterende regen
  • 1958 - Grote wielen
  • 1959 - Doggone That Train
  • 1959 - Chasin 'a Rainbow
  • 1959 - De laatste rit
  • 1960 - Rockin', Rollin' Ocean
  • 1960 - De grot van de molenaar
  • 1961 - Bedelaar bij een koning
  • 1961 - De rusteloze
  • 1962 - Ik ben overal geweest
  • 1963 - De man die de bank beroofde in Santa Fe
  • 1965 - De wensput
  • 1965 - The Queen of Draw Poker Town
  • 1965 - Ik heb een mijl gehuild
  • 1966 - Het aftellen
  • 1966 - Hula Liefde
  • 1967 - Beneden in het pandjeshuis
  • 1967 - Een nieuwe manier van leven leren kennen
  • 1968 - De late en grote liefde (van mijn hart)
  • 1969 - Rome werd niet in één dag gebouwd
  • 1969 - Dat is wanneer de Hurtin 'inzet'
  • 1970 - Verdwijnend ras
  • 1970 - Kom de ochtend
  • 1973 - Noord naar Chicago
  • 1974 - Hallo liefde
  • 1974 - Dat zijn jij en ik
  • 1974 - Makkelijk om van te houden
  • 1975 - Merry-Go-Round of Love
  • 1975 - Kaping
  • 1975 - Colorado Country Muziek
  • 1976 - Wie is hier sinds ik weg ben?
  • 1976 - Je vraagt ​​je af waarom
  • 1977 - Problemen in gedachten
  • 1978 - Toch
  • 1978 - Ramblin 'Rose'
  • 1979 - De mysterieuze dame uit St. Martinique
  • 1979 - Het duurt te lang
  • 1980 - Is het niet goed geweest samen?

Prijzen en onderscheidingen

biografie

  • 1994 - The Hank Snow Story

web links

Individueel bewijs

  1. ^ Canadian Music Hall of Fame - Inductees. Canadian Music Hall of Fame , toegankelijk op 6 augustus 2017 .